Inzerce

Jak zabránit poškození plic koronavirem

19. ledna 2021
Jak zabránit poškození plic koronavirem

Asi polovina lidí, kteří se nakazí covidem-19, se bez dalších následků uzdraví sama. Vyplývá to z poznatků Erica Berga, amerického lékaře, který se specializuje na otázky výživy a snižování nadváhy prostřednictvím přírodních metod. Dr. Berg napsal několik knih a publikoval řadu článků pro odborné i populární časopisy, byl členem endokrinologické společnosti a pracoval jako profesor na Howardské univerzitě. Vlastní neziskovou nadaci, která se věnuje výzkumu v oblasti alternativních zdravotnických technologií a léčebných postupů. Je také častým hostem v televizních i rozhlasových pořadech o zdraví.

Podle dr. Berga se 50 procent pacientů, kteří prodělali covid-19, do tří měsíců se vyléčilo bez jakýchkoli následků a nenastalo u nich žádné omezení dýchání, přestože jejich plíce byly virem SARS-CoV-2 zasaženy, došlo ke vzniku zánětlivého procesu a spustila se obranná reakce napadeného organismu. Polovina nemocných covidem se tak dokázala zbavit infekce sama, i když jim nemoc pronikla až do plic.

Obtíže s dýcháním způsobuje imunitní reakce

Dr. Berg poukazuje na to, že covid-19 není přímo zodpovědný za poškození plic. Obtíže s dýcháním způsobí obranná odpověď imunitního systému. Jakmile obranný systém bojuje s útočníkem, bitva narušuje přenos kyslíku. Imunitní buňky zabíjejí buňky infikované virem a zanechávají za sebou dusivou tekutinu a mrtvé buňky – hnis. Tím dochází k pneumonii, jejímiž příznaky jsou kašel, horečka či rychlé a mělké dýchání. U některých pacientů to končí trvalým poškozením plic, u jiných syndromem akutní respirační tísně, protože jejich plicní sklípky ucpou bílé krvinky, hlen a zbytky zničených plicních buněk.

Jak upozorňuje dr. Berg, v případě příznaků napadení virovou infekcí je mimořádně důležité zareagovat včas a maximálně podpořit organismus v boji s nákazou. Čím dříve, tím lépe je možné ovlivnit celkový průběh nemoci a případně i zabránit trvalému poškození vnitřních orgánů.

Užívejte vitamíny a minerály

Během onemocnění je imunitní systém mnohem náročnější na zdroje a ty je mu třeba dodat správnou formou výživy. Dr. Berg doporučuje pro zvýšení obranyschopnosti hlavně vitamín E (https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=tocotrienols). Jedná se o doplněk stravy, který působí padesátkrát silněji než běžně dostupný vitamín E. Doporučená dávka tohoto přípravku je třikrát jedna kapsle v průběhu celého dne.

Další látkou významně zvyšující imunitu je vitamín D3. Dr. Berg navrhuje jej dodávat organismu ve vysokých dávkách 40 000 IU denně a pravidelně jej užívat spolu s vitamínem K2. Vitamín D je podle nejnovějších poznatků hormon, který hraje zásadní roli v rozvoji a údržbě kostní tkáně, svalů, imunity a v regulaci a ochraně před srdečními a onkologickými onemocněními. Jeho vysoké dávky mohou omezit rozsah zánětlivého procesu a redukovat tak poškození plicní tkáně coby důsledku nemoci covid-19.

Zinek je důležitý katalyzátor mnoha chemických reakcí v těle a podporuje funkci imunitního systému. V lékárnách jej nabízejí jako pastilky s různými příchutěmi. Denní dávka by neměla překročit 150 mg a neměl by se užívat déle než týden.

Pro posílení funkce plic doporučuje dr. Berg na základě své lékařské praxe preparát Pneumotrophin PMG®, který dodává na trh společnost Standard Process (https://www.standardprocess.com/contact-us). Jde o doplněk stravy, který obsahuje různé minerály, nukleotidy a peptidy. Šest dávek v průběhu celého dne dokáže podle Dr. Berga významně posílit imunitní systém.

Půst je důležitý pro očistu organismu

Dr. Berg je velkým příznivcem přerušovaného i prodlouženého půstu, který sám také praktikuje, a tedy rovněž doporučuje. Podle něj půst posiluje imunitní systém. V jeho průběhu dochází k autofagii – buňky likvidují své nepotřebné a staré součásti většinou bílkovinové povahy, čímž se obnovují a omlazují. Americký lékař má za to, že největšího efektu z hlediska zdraví je možné dosáhnout, když krátkodobé půsty střídají každé dva týdny dlouhodobé vodové půsty po 48 nebo 72 hodiny.


Připravil Marek Rottenborn

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=4r0E_FKxEWo

Ostatní