Inzerce

Podnikatelé a živnostníci ANO ani ČSSD nezajímají

3. února 2021
Podnikatelé a živnostníci ANO ani ČSSD nezajímají

Pokud by premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček byli na podzim rozhodní a naslouchali kvalifikovaným epidemiologům, zdravotnictví nemuselo dnes být na pokraji kolapsu. Nemuseli umírat lidé a další být v ohrožení života. Nemusel být umrtven společenský a kulturní život. Nemusela být zavřená řada služeb včetně nešťastných lyžařských areálů a škol. Ekonomické škody se nemusely vyšplhat do takové výšky.

Počet úmrtí začal v České republice výrazně narůstat na přelomu září a října, kdy se epidemiologická situace zhoršovala, nejvíce mrtvých s covidem bylo v říjnu a v listopadu. Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se pokusil od 1. září loňského roku opět zavést některé restrikce, premiér Andrej Babiš ovšem z obavy, že návrat k nouzovým opatřením poškodí jeho hnutí ANO v blížících se krajských volbách, se k tomu postavil odmítavě a Vojtěch byl nucen rezignovat. Připomeňme, jak Babiš na podzim „potřeboval babičky a dědečky“ a povolával tuto nejrizikovější skupinu k volebním urnám koronavirus nekoronavirus. Občané zbavení strachu z pandemie díky domnělému vítězství nad infekcí na jaře 2020 a následujícímu bezstarostnému létu nedávali najevo znepokojení.

Epidemiologická situace se ale zhoršovala, a proto byl do čela zdravotnického resortu postaven „přísný muž“ Roman Prymula, aby udělal rázná opatření. Když se ukázalo, že veřejnost je přijímá s nechutí, byl zdiskreditován a na jeho místo byl Babišem dosazen „pan ohebný“ Jan Blatný. Pod jeho taktovkou přišlo předvánoční, zjevně další populistické vládní uvolnění, načež se Česká republika zařadila mezi koronavirem nejhůře postižené státy na světě.

Babiš si prohrál příští volby sám

Kdyby se koaliční vláda ANO a ČSSD neoddávala všeobecné letní prázdninové bezstarostnosti (krizový štáb se během léta sešel jen čtyřikrát), respektovala varování odborníků a především měla politickou odvahu i sebedůvěru, nečelili bychom nyní situaci, kterou mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha popsal na svém Twitteru slovy: „Jsme v pr... a všichni tady chcípneme.“

Babišův kabinet měl v září zavést na tři týdny tvrdý lockdown, který by ještě včas snížil všechny parametry šíření nemoci na přijatelné hodnoty tak, aby za dodržování standardních protiepidemických opatření (roušky, rozestupy, mytí rukou, dezinfekce veřejných prostor) a za masivního testování i trasování mohl život skoro normálně pokračovat.

Ovšem to by vláda nesměla během léta hodit všechno kolem covidu za hlavu a především místo stovek mrtvých už dopředu raději přepočítávat hlasy voličů v příštích volbách. Babiš si ovšem přes jeho údajné marketingové schopnosti asi neuvědomuje, že jeho zbabělý populismus je do očí bijící. Jestli něco dokáže voliče doopravdy zklamat a rozzlobit, tak je to slabost a nerozhodnost premiéra v kritickém okamžiku existence státu.

Vládní duo ANO a ČSSD místo toho, aby šlo se svou kůží na trh, stanovilo si priority a stálo za nimi, se neustále snaží kličkovat mezi zpřísňováním a rozvolňováním restriktivních opatření. Prioritou totiž není zdraví obyvatel, ale moc v ministerském křesle a klíče ke státní pokladně. Takto vedenou volební kampaní si Babiš už předem prohrál volby do Poslanecké sněmovny.

Styl řešení „od zdi ke zdi“ předvedla vláda názorně se skiareály. Místo aby stanovila racionální pravidla pro jejich hygienicky bezpečný provoz, je prostě plošně zavřela. Tušili jsme to a již dříve jsme psali, že 22. ledna se nic otvírat nebude, a nyní dodáváme, že s největší pravděpodobností zimní sezóna pro naše lyžařská střediska skončila.

Podnikatelé a živnostníci ANO ani ČSSD nezajímají

My jako nezávislá redakce říkáme našim čtenářům otevřeně, že populistická vláda ve složení sekta ANO ruku v ruce se sociálními demokraty a s podporou komunistů nemá svou voličskou základnu mezi podnikateli a živnostníky, a proto jsou jejich potřeby i zájmy u současné vládní garnitury až na posledním místě. Přitom firmy i OSVČ také platí daně. Babiš klidně sáhne k těm nejpřísnějším omezením, jako je například zastavení výroby, v domnění, že mu to hlasy voličů nevezme. Ovšem to je kardinální omyl.

V televizním pořadu Interview ČT24 řekla 28. ledna místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová: „... nic jiného, než že budeme soudržní a dáme ruce, hlavy, chytré hlavičky a ručičky Čechů, Moravanů a Slezanů prostě k dispozici a nedáme se, nám nezbývá, možná to zní trochu pateticky, ale není to asi první okamžik v dějinách, kdy jsme to takhle museli udělat, a já věřím, že to nakonec dobře dopadne.“

Lidé se zákonem zaručeným platem kolem 150 tisíc korun měsíčně jako Valachová si přirozeně sotva dovedou představit, že podnikatelé a živnostníci, kteří vytvářejí hodnoty a rovněž prostřednictvím daní platí chod moci soudní, výkonné i zákonodárné, jsou již dávno v zoufale kritické situaci a stojí před krachem. Valachové se to snadno vyzývá k soudržnosti, jenže jak a s kým mají být soudržní ti, kteří už mají úplně prázdnou kapsu a nulovou finanční rezervu?

Připravil Marek Rottenborn


 

Ostatní