Inzerce

Doosan DX350LC-7 – novinka v žulovém lomu Ruprechtice

31. března 2021
Doosan DX350LC-7 – novinka v žulovém lomu Ruprechtice

zvýšený výkon nového rypadla přináší zásadní zlepšení při náročné práci

LIGRANIT a.s. vlastní a provozuje několik lomů na různé typy žuly v severních Čechách. Pro práci v extrémních podmínkách samozřejmě používá i nejmodernější techniku. Nedávným přírůstkem na pomoc s těžbou žuly je i nové rypadlo Doosan DX350LC-7, splňující nejpřísnější emisní normu Stage V, které do lomu v Ruprechticích dodal výhradní importér pro Českou republiku, společnost GARNEA a.s.

Historie libereckého lomu Ruprechtice sahá až do roku 1910. Za ta léta prošel rukama kamenického mistra Josefa Langeho nebo rodiny Liebigů. Ocitl se ve vlastnictví města i státních podniků, až se roku 1992 vedení ujala soukromá firma LIGRANIT a.s. Ta se specializuje na těžbu a prodej ušlechtilého kamene a pomáhá uskutečnit projekty pomocí českých žul. Realizuje návrhy sochařů či architektů.

„Za posledních 10 let se těžba změnila, co se týká zpracování odstřelených kvádrů a čištění nekvalitních partií. Dříve se vše provádělo ručně, dnes hraje hlavní roli technika,“ říká Radek Svoboda, vedoucí výroby LIGRANIT a.s.

Výběr rypadla pro extrémní zátěž

K průmyslovému zpracování je třeba mít vhodnou techniku – stroje, které jsou výkonné a přitom efektivní. A přesně tyto požadavky splňuje rypadlo Doosan DX350LC-7, které si od firmy GARNEA a.s., výhradního importéra Doosan, společnost LIGRANIT a.s. pořídila. Mezi klíčové parametry výběru patřil důraz zejména na mimořádný výkon, nízkou spotřebu paliva, pohodlí pro obsluhu a v neposlední řadě i šetrnost k životnímu prostředí.

“O nákupu stroje rozhodla jeho síla a spotřeba. Samozřejmě také délka záruk a servis,” upřesňuje Radek Svoboda. Rypadlo DX350LC-7 v těchto parametrech obstálo na výbornou, k rozhodnutí o jeho výběru přispěla i předešlá pozitivní zkušenost s menším modelem DX140, rovněž značky Doosan. Šetrnost k životnímu prostředí pak garantuje splnění nejpřísnější emisní normy Stage V. Především ale klíčovou roli sehrála pozitivní zkušenost s lokálním importérem značky, firmou GARNEA a.s. „Jednali jsme s vedením firmy GARNEA a.s. a to, co se řeklo, platilo. Nemám jedinou připomínku,” dodává Radek Svoboda.

Prodloužená záruka u tohoto modelu je standardně 3 roky / 5 000 MTH, ale LIGRANIT a.s. získal díky dlouhodobé spolupráci záruku dokonce 5 let / 10 000 MTH.

Pro přesun mnoha tun i přesnou práci

Rypadla v lomu přichází na řadu po skončení trhacích prací, kdy se malé množství výbušniny rozmístí opatrně tak, aby se získal potřebný materiál. Po odstřelu se vybírají kamenné bloky od 100 do 3 000 kg, u větších kusů je rypadlo rozbije pomocí hydraulického kladiva. V případě ušlechtilého kamene se postupuje opatrněji tak, aby byl získaný materiál co nejvyšší kvality. Pomocí rypadla se celé bloky přemisťují a dále rozdělují pomocí štípačky. U lepších exemplářů se štípání provádí ručně. Tam, kde je potenciál kvality materiálu nejlepší, se celé kvádry vozí na pilu. „Jedná se o kusy o hmotnosti 5-15 tun. Síla stroje je tedy pro nás veliké plus,“ uzavírá Radek Svoboda.

Menší zátěž pro životní prostředí díky nové generaci motorů Doosan

Aby byly splněny emisní předpisy pro motory Stage V, je nové rypadlo DX350LC-7 poháněno dieselovým motorem Doosan DL08 nejnovější generace, který poskytuje výkon 209 kW při 1 800 ot/min. Motor DL08 přináší nové řešení překračující požadavky předpisů emisní normy Stage V bez recirkulace výfukových plynů (EGR). Uvedené řešení zvyšuje množství vzduchu dostupného během spalování, zvyšuje teplotu procesu a výrazně snižuje množství produkovaných pevných částic. To je kombinováno s vysoce účinnou technologií následného zpracování DOC/DPF+SCR, která zajišťuje minimální emise.

Díky nové technologii byla potřeba údržby filtru pevných částic (DPF) výrazně omezena, přičemž údržba není nutná, dokud stroj nedosáhne 8 000 provozních hodin.

Modelem DX350LC-7 se společnost Doosan pokouší zajistit, aby produktivita a ochrana životního prostředí šly ruku v ruce. Zvýšená palivová účinnost motoru DL08 v kombinaci s novým hydraulickým hlavním ventilem a novou generací inteligentního řízení výkonu SPC3 přináší ve srovnání s předchozí generací stroje celkové zvýšení palivové účinnosti o +10 % v režimu S a +6 % v režimu P+.

Kamenolom Ruprechtice

Ve třech lomových pracovištích, Lednice, Wagner I a Wagner II, se těží jeden z nejdekorativnějších tuzemských ušlechtilých kamenů – porfyrický biotitický granit. Častěji se s ním setkáte pod označením liberecká žula. Ta je výjimečná svou narůžovělou barvou, kterou získala díky vysokému obsahu draselného živce. Její atraktivní barva a výrazná porfyrická struktura z ní dělají oblíbenou horninu projektantů a stavitelů u nás i v zahraničí. Ruprechtický kamenolom nabízí veškerý sortiment hrubé kamenické výroby a drcené kamenivo různých frakcí.

Video z kamenolomu Ruprechtice naleznete zde.

Pro více informací o stavebních strojích Doosan navštivte www.doosanequipment.eu nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. na www.garnea-stavebni.cz.

Ostatní