Inzerce

Ano, už toho bylo dost!

15. října 2021
Ano, už toho bylo dost!

Koalice SPOLU volby do Poslanecké sněmovny zaslouženě vyhrála. Její lídr a kandidát na premiéra Petr Fiala dokázal dobře vypointovat závěr volební kampaně. Jeho varování, že „…když prohrajeme, je vymalováno. Babiš bude vládnout s SPD a komunisty,“ pravděpodobně oslovilo hodně voličů. Kromě toho nejspíš příznivě zapůsobil jeho relativní klid ve vyhroceném závěru soupeření o voličské hlasy. Předvedl, že dokáže, na rozdíl od zatím stále současného předsedy vlády a hnutí ANO Andreje Babiše, spojovat, nikoli rozdělovat.  I proto sdružení stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dobře funguje a stalo se vítězným volebním projektem.

Česká pirátská strana, alias Piráti, v koalici s hnutím STAN se dopracovala trpkého úspěchu. Volební kampaň se jim nepovedla. Stejně, jako dnes již legendárně nešťastný outfit „sako a dredy" jejich předsedy Ivana Bartoše, jako hlavního uchazeče o premiérský post.  Především ale na Piráty, kterým volební průzkumy původně přisuzovali šanci na vítězství, se soustředila dezinformační ofenzíva marketerů ANO, proti které Bartoš nenašel účinný způsob, jak jí čelit a to ani v televizních debatách. 

V koalici PirSTAN naopak vyrostli „starostové a nezávislí", kterým voliči dali přednost jako její usedlejší a čitelnější složce. Kromě toho, na rozdíl od Bartoše, lídr STAN Vít Rakušan se hlavně v posledním týdnu před volbami předvedl na televizních obrazovkách jako kultivovaný člověk, který ví, co chce, a získal tak skoro 60 tisíc preferenčních hlasů.

Každopádně deklarace o vytvoření nové většinové vlády SPOLU a PirSTAN je podepsána a nominace Fialy na premiéra stvrzena.

Česká republika se potřebuje vymanit z východoevropského provincionalismu, který charakterizuje národovectví čili euroskepticismus, autokracie a nechuť k transformaci ekonomiky pod vlivem klimatické změny. Fiala se svým týmem zjevně přesvědčil dost našich občanů o tom, že on je tím politikem, kterému se to podaří, a měl by proto k tomu dostat příležitost, co nejdříve.

Hladké předání moci ovšem komplikuje prezident Miloš Zeman a jeho aktuální zdravotní stav. Hlava státu již dříve oznámila, že pověří sestavením kabinetu šéfa nejsilnější strany, která vzejde z voleb, nikoliv představitele koalice. Navíc, Zeman je nyní hospitalizován, a kdy se zapojí do povolebního vyjednávání, nikdo neví. Ústavní řešení pro překonání nynější vnitropolitické situace nejsou jednoznačná a mohou být dost zdlouhavá. Babiš sice poté, co se sejde nově zvolená Poslanecká sněmovna, se formálně musí vzdát funkce premiéra, ale v demisi může vládnout dál řadu měsíců. Měl by však projevit dostatek soudnosti a předat svůj premiérský post Fialovi bez zbytečného protahování. Nemá žádný valný smysl, aby na ministerstvu financí dál seděla Alena Schillerová, na rezortu pro místní rozvoj Klára Dostálová nebo na ministerstvech průmyslu i dopravy Karel Havlíček a na ostatních úřadech další, kteří v předcházejících letech bez rozpaků kryli Babišův konflikt zájmů i sporné dotace pro jeho koncern Agrofert, dočasně zaparkovaný ve svěřeneckém fondu. Není vyloučeno, že z jejich vstřícné loajality vůči Babišovi, může být vyvozena jistá odpovědnost. Dalo by se tedy očekávat, že se sami svých postů dobrovolně vzdají, tak rychle, jak jen to půjde.  Rozhodně by to bylo rozumnější, než aby čekali, až začnou vyplouvat na povrch další maléry z éry Babišova vládnutí.

Ostatní