Inzerce

Průmysl Piráty nebere vážně

10. listopadu 2021
Průmysl Piráty nebere vážně

foto: vitrakusan.cz

Předseda Pirátů Ivan Bartoš by měl pochopit, že kroužkování nebylo porušením koaliční smlouvy mezi jeho stranou a STAN, ale projevem nedůvěry voličů ve schopnosti pirátských kandidátů.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš i přes odmítavá stanoviska ze strany koaličního partnera STAN trvá na tom, že zjištění o porušování dohody o podpoře kroužkování ze strany Starostů jsou doložená a závažná. Podle něj se jedná o porušení koaliční smlouvy. Piráti kvůli kroužkování představitelů STAN obhájili jen čtyři mandáty z 22, zatímco Starostům volby vynesly 33 mandátů.

Pokud jde o oblast průmyslu, předsedu České pirátské strany Ivana Bartoše si asi téměř nikdo z vedení industriálních firem neumí představit jako premiéra. Podobně nereálná je pro průmyslový sektor možnost, že by kandidát Pirátů obsadil post ministra průmyslu a obchodu. Kroužkování s tím nemá co dělat. Jde o kompetence.

Jsme nezávislé vydavatelství zaměřené na průmysl. Každý rok spolupracujeme s tisícovkami firem napříč celým industriálním spektrem od automotive, strojírenství či energetiky až po zdravotnictví nebo potravinářství. Jde o malé a střední podniky, ale i o naše nejvýznamnější výrobní společnosti, jako jsou například Škoda Auto, E.ON nebo České dráhy.

V týdnu od 27. 9. 2021 jsme oslovili 300 průmyslových firem a požádali je, aby se vyjádřily, jakou politickou stranu volili členové jejich managementu. Tyto společnosti dohromady zaměstnávají více než 50 tisíc lidí. V naší anketě se vyslovilo celkem 200 respondentů. Z jejich odpovědí plyne, že koalici Spolu dalo svůj hlas 72 procent z nich a hnutí ANO 12 procent, zatímco koalici PirStan volilo jen osm procent manažerů. Pět procent pak volilo uskupení Trikolóra, Svobodní a Soukromníci a tři procenta dala hlas SPD.

Jaký bude předseda Starostů Vít Rakušan ministr vnitra, uvidíme. Zatím víme pouze to, že žádnou radikální reformu policejního sboru nechystá. O nominantovi na pozici šéfa rezortu průmyslu a obchodu Věslavu Michalikovi toho víme víc. Podle něj musí ekonomika projít druhou transformací a chce investovat jeden bilion korun do restartu hospodářství a jeho modernizace. Byl by proto pro rychlejší odpisy, aby firmy mohly rychleji robotizovat a digitalizovat.

Státní výdaje míní zmrazit na tři roky. Zrušil by daňové výjimky a dotace velkým firmám, nevylučuje ovšem zvyšování daní. Zatím se zdá, že Michalik je hlavně velký optimista, který předpokládá, že za peníze z unijního rozpočtu vybuduje zelené hospodářství s pětiprocentním růstem.

Budiž, uvidíme. V každém případě je zřejmé, že i kdyby voliči PirStan kroužkování nevyužili, Piráti by neměli absolutně žádnou šanci pomýšlet na řízení obchodu a průmyslu. Lidé z průmyslu jednoduše nemají důvěru v jejich schopnosti, což celkem zřetelně plyne z našeho speciálního volebního průzkumu. Česká pirátská strana neoslovuje a sotva jen tak osloví motor naší země – průmysl, který vytváří hodnoty a plní státní kasu. Průmyslníci, podnikatelé, ale i živnostníci, díky jejichž šikovnosti a schopnostem může naše země bohatnout, Piráty zkrátka neberou vážně.




 


Ostatní