Inzerce

CHYTKA Tasov: Odborníci na průmyslové haly

5. prosince 2023
CHYTKA Tasov: Odborníci na průmyslové haly

Když sjedete z dálnice D1 ve směru od Prahy na 153. kilometru a dáte se na první křižovatce doleva, dovede vás silnice do Tasova, kde hned na začátku obce stojí výrobní areál společnosti CHYTKA s.r.o. Společnosti, která se specializuje na výrobu a montáž průmyslových hal.

Nad výrobním programem společnosti CHYTKA jsme se sešli s jejím majitelem a jednatelem Romanem Chytkou v jeho kanceláři přímo v areálu, kde stojí i výrobní haly a kde se připravují kovové díly budoucích průmyslových objektů. Pořádek na dvoře, jednotný design bílých budov s modrou střechou a modře olemovanými okny, to vše působilo čistým a upraveným dojmem zavedené firmy. K tomu, aby se společnost etablovala a vybudovala si dobré jméno mezi zákazníky, ovšem často vede docela trnitá cesta. A tak náš hovor zcela logicky začal u samého počátku podnikání.

Se jménem CHYTKA se zákazníci mohli setkat už v devadesátých letech, kdy otec Romana Chytky Karel Chytka začal jako živnostník provozovat zámečnickou výrobu. Jakmile se do něčeho takového pustíte, přistanou vám v dílně zakázky všeho druhu. A tak kromě klasické výroby mříží, vrat či zábradlí došlo také na stojany a kovové konstrukce pro benzinové pumpy, přístřešky, sklady, obloukové haly a další podobné stavby. Tady někde se v hlavě Romana Chytky zrodil plán na budoucí výrobní program. Jakmile ukončil studia, nastoupil ke svému otci rovnou do provozu. V něm si prošel všechna řemesla spojená s kovovýrobou. Dnes na to vzpomíná s vděčností, protože díky tomu získal cenné zkušenosti, které se mu hodí při vedení firmy. 

V roce 2006 založili Karel a Roman Chytkovi společnost s ručením omezeným, která funguje dodnes. Otec ve firmě ještě nějakou dobu působil spolu se synem, ale pak se rozhodl odejít a věnovat se na plný úvazek vnoučatům a koníčkům. „Vzhledem k narůstajícímu počtu velkých zakázek bylo nutné firmu rozšířit, a tak jsem si vzal na tehdejší poměry celkem velký úvěr. Prakticky ze dne na den jsem přijal deset zaměstnanců navíc, postupně jsme celý areál zrekonstruovali, postavili jsme novou výrobní halu a změnili výrobní program. Aktuálně se řeší zvětšení výrobních prostor plánovanou přístavbou dalšího objektu. O provoz a údržbu areálu včetně zásobování staveb se svědomitě stará kolega, který je u firmy od jejího začátku. Dnes na našich zakázkách stabilně pracuje více než padesát lidí.“ 

Začátky v oboru byly velice náročné, protože jako obchodní zástupce své firmy fungoval sám Roman Chytka. Brzy zjistil, že musí přibrat další spolupracovníky. Ponechal si obchodní stránku firmy a pro dohled nad stavbami přijal stavbyvedoucího, jenž je dnes vedoucím výrobního i montážního úseku. Postupem času přibyly do týmu asistentky, přičemž jedna z nich nyní zodpovídá za finanční úsek firmy. „Nový obchodní zástupce, který se postupně zorientoval ve světě průmyslových hal, u nás v současnosti pracuje jako projektový manažer a vede obchodní tým.“

Jak dnes Roman Chytka vzpomíná, měl při výběru všech nových kolegů šťastnou ruku a dnes si zároveň uvědomuje zásluhy každého jednotlivce, který ve firmě pracuje, protože v úspěšné rodinné firmě je důležité táhnout za jeden provaz.

Situace ve stavebnictví není jednoduchá a obchodní zástupci musejí hledat stále nové příležitosti. Je to dáno hlavně tím, že stavba nové haly bývá ve většině případů jednorázovou záležitostí. V klientském portfoliu společnosti CHYTKA jsou ovšem i zákazníci – nyní již přátelé –, kteří se vracejí, a jak Roman Chytka říká, mají dokonce jednoho klienta, kterému už osm let staví každým rokem jednu novou halu. Převážná část klientů jsou ovšem ti, které se podaří obchodním zástupcům nově získat. 

Roman Chytka klade velký důraz také na výchovu a profesní zdatnost napříč všemi pracovními pozicemi. V současné době je stavba průmyslové haly natolik sofistikovanou záležitostí, že obchodní zástupce musí obsáhnout celou řadu oborů a hlavně mít kreativní technické myšlení, aby mohl potenciálnímu klientovi předložit fundované technické provedení a nabídku. Kvalitní a komplexní servis, který začíná už prvním kontaktem s klientem, vnímá společnost CHYTKA jako jednu z největších konkurenčních výhod. Zákazníkovi dokáže nabídnout služby celého procesu výstavby haly od vyřízení stavebního povolení až po finální stavbu. 

Už jenom fakt, že za vás někdo vyřídí protivnou byrokracii spojenou se stavebním povolením, musí potenciálního zákazníka zaujmout. Této služby využije více než polovina klientů. Nejeden investor rovněž využil kvalitního poradenství, kterého se mu u společnosti CHYTKA dostalo. „Když nám investor předloží hotový projekt, celý jej s ním do detailu projdeme od začátku a snažíme se hledat alternativu spojenou například s lepší ekonomikou výstavby. Jsme schopní se zamyslet nad výrobním procesem, logistikou a celkovým pojetím výrobního areálu i z hlediska možné budoucí výstavby a růstu jeho firmy.“ Bohaté zkušenosti v oboru pomáhají technikům společnosti CHYTKA vidět to, co klient nebo projekce často ani vidět nemůže, a dokážou je tak zúročit v servisu pro klienta.    

„Naše konkurenční výhody si uvědomujeme. Především si zakládáme na férovosti, a to hned od začátku u finanční nabídky, která se nesnaží zaujmout cenou, ale komplexností a úplností. Tedy to, co řekneme, to platí. Neslibujeme vzdušné zámky, a na co si se zákazníkem plácneme, to od nás dostane za cenu, kterou si předem dohodneme.“ Během další debaty se dozvídám, že při projekci budoucí stavby počítají skutečně se všemi detaily tak, aby hala sloužila k plné spokojenosti zákazníka – řeší tepelné mosty, umí přesně vybrat vhodné opláštění podle použité izolace a podobně. 

Co se týče konstrukce samotné, její ocelové nosné části se vyrábějí v Tasově. „Spolu se stavbou nové výrobní haly máme v plánu logistiku a tok materiálu ještě více zefektivnit,“ podotkl k tomu Roman Chytka. Opláštění, okna, dveře a vybavení hal (například mostové jeřáby) společnost CHYTKA podobně jako ostatní výrobci hal nakupuje u renomovaných dodavatelů. Na práce spojené s přípravou základů a další stavební práce si najímá svého ověřeného subdodavatele.

Roman Chytka zdůrazňuje, že celá léta spolupracují se stejnými subdodavateli (montáže oken, vrat, průmyslové podlahy a podobně), kteří už prokázali, že odvádějí poctivou práci. Zajímavé je, že byť má společnost CHYTKA za sebou mnohaletou zkušenost, nemá v nabídce prakticky žádný typový objekt. Každá hala je projektována na míru zákazníkovi. „Často halu navrhujeme podle tvaru pozemku, takže jsme už vyráběli například stavbu do trojúhelníku,“ přibližuje Roman Chytka. Další unikátní stavba vzniká v Kladně – bude čtyřpatrová.

Jako u všeho, tak i u průmyslových hal dochází k určitému vývoji. Mizí sedlové střechy, nosná konstrukce plochých nebo pultových střech už počítá s fotovoltaikou, kterou si klienti stále častěji nechávají instalovat. Roman Chytka říká, že sledují všechny moderní trendy a komponují je do svých projektů, což je řadí mezi špičku výrobců průmyslových hal u nás.

A jako i ostatní významní zaměstnavatelé vstupuje společnost CHYTKA aktivně i do společenského života. „Sponzorujeme handicapované děti, zdravotní klauny a pravidelně i organizaci, která se stará o autistické děti, dále podporujeme místní spolky, malé fotbalisty nebo hokejisty, podpořili jsme také místní školu pro nevidomé. Vždycky si vybereme něco v rámci našich možností. Naše kolegyně tyto aktivity hezky nazvala (Ne)máme srdce ze železa,“ uzavírá naše setkání Roman Chytka. 

www.chytka.com 



 

Ostatní