Inzerce

S menší fotovoltaikou firma ušetří až 80 tisíc korun ročně. Investice se vyplatí i bez dotace

5. srpna 2020
S menší fotovoltaikou firma ušetří až 80 tisíc korun ročně. Investice se vyplatí i bez dotace

Pryč jsou doby, kdy pořízení solární elektrárny dávalo ekonomický smysl jen s využitím dotační podpory. Za poslední roky ceny technologií prudce klesly, cena elektřiny naopak trvale roste. Kdo má vlastní nemovitost a chce snížit svoje náklady na energie, investuje do pořízení střešní fotovoltaiky. „Zejména menší bezbateriové sestavy (do 20 kWp instalovaného výkonu) mají velmi zajímavou návratnost i bez dotací a jejich pořízení je velmi rychlé. Při současných cenách elektřiny mohou každoročně ušetřit i 80 tisíc korun,“ vysvětluje pro Reportáže z průmyslu Jaroslav Šuvarský, jednatel společnosti S-Power Energies, s.r.o.

Jak jste přišli na uvedenou částku?

Je to jednoduchý výpočet, který zohledňuje současnou cenu elektřiny – ta se pohybuje kolem 4,50 Kč bez DPH za 1 kWh –, množství elektřiny, které dokáže vyrobit elektrárna o velikosti 20 kWp, a pak to, kolik této elektřiny daný podnik doopravdy využije. Trik je totiž v tom, nadimenzovat fotovoltaiku tak, aby se okamžitě zužitkovalo maximum toho, co vyrobí. Ona totiž větší elektrárna paradoxně nemusí znamenat větší úsporu.

Copak tam neplatí přímá úměra?

Pokud se bavíme o systémech bez baterie, tak neplatí. Otestovali jsme, že nejefektivnější bývá fotovoltaika, jejíž výroba pokrývá zhruba třetinu celkové spotřeby podniku, pak téměř nedochází k přetokům do sítě. Firmy spotřebují téměř vše, co vyrobí, a úspora je díky tomu nejvyšší možná. Elektrárnu o výkonu 20 kWp tak doporučujeme společnostem s denním provozem a roční spotřebou nad 60 MWh.

Jakým podnikům se fotovoltaika nejvíce vyplatí?

Systémy bez baterií jsou nejvýhodnější pro podniky s každodenním provozem, kde je trvale vysoká spotřeba elektřiny. Příkladem mohou být nejrůznější průmyslové podniky, výrobny, mrazírny, chlazené skladové prostory, ale i běžné administrativní budovy, které je zejména v létě nutné klimatizovat. Jakékoli chlazení bývá energeticky velmi náročné, zvlášť v horkých slunečných dnech. A právě tehdy fotovoltaika vyrábí nejvíc, takže se to dokonale doplňuje.

Jak dlouho trvá pořízení takové elektrárny?

Vše může být otázkou několika měsíců – to je právě kouzlo těchto jednoduchých systémů pořízených bez dotace. Pokud společnost zadá objednávku během podzimu, může mít na jaře nainstalováno i zapojeno, takže v příštím roce stihne celou hlavní sezónu a může dosáhnout zmíněných úspor. Naproti tomu u dotačních řízení vše komplikuje vleklá administrativa, která může trvat i dva roky. Zdánlivá úspora se při takovém čekání v podstatě vynuluje ušlým ziskem. Proto v současné době doporučujeme čerpat dotace jen u větších instalací, kde dotace představuje výraznou položku.

Na kolik tedy vyjdou zmiňované menší instalace?

V S-Power Energies v současnosti nabízíme firmám dvě unifikované sestavy o instalovaném výkonu necelých 10 a 20 kWp. Menší sestava S-Power Corp s 30 fotovoltaickými panely a třífázovým střídačem vychází na 299 000 Kč bez DPH, větší S-Power Corp+ s 60 panely a třífázovým střídačem vyjde na 499 000 Kč bez DPH.

Podstatnou výhodou těchto menších instalací, které vyrobí do 20 MW elektřiny ročně, je minimální administrativní zátěž. Není u nich nutné vyřizovat stavební povolení a menší elektrárna nevyžaduje ani licenci na výrobu elektřiny. U větší už je tato licence nutná, nicméně jde víceméně jen o několik administrativních úkonů, které za klienta kompletně vyřídíme. Na rozdíl od větších elektráren, které vyrobí nad 20 MW ročně, u těchto není nutné mít v podniku tzv. odpovědnou osobu, která má řízení elektrárny na starosti. 

Takže firmy si mohou vybrat jen mezi těmito dvěma možnostmi?

Jsou to nejčastější realizace. Vedle popsaných sestav ale nabízíme ještě třetí variantu S-Power Corp++, kterou stavíme na kompletně individualizovaných parametrech podle klientova přání.

Co všechno zahrnují uvedené ceny?

Cena realizace zahrnuje kompletní služby od počátečních odborných konzultací a přípravy projektu přes dodávku veškerých komponent a montáž včetně elektroinstalací až po související administrativu (např. vyřízení licence ERÚ u instalací nad 10 kWp) a revizi všech technologií.

U některých firem je nutné řešit například ještě statický posudek či administrativu související s požární bezpečností – to se případně naceňuje zvlášť. Ale řada podniků tyto věci už má.

Když je řeč o statice, na jakou střechu se dá fotovoltaika umístit?

K instalaci fotovoltaiky lze využít jak plochou, tak šikmou střechu. Podstatná je její orientace na jižní, eventuálně jihovýchodní nebo jihozápadní stranu. U šikmé střechy postačí k instalaci třicetipanelové elektrárny plocha o velikosti 60 metrů čtverečních, v případě ploché střechy potřebujeme na stejný počet panelů 120 metrů čtverečních.

Dá se fotovoltaika chápat i jako výhodná investice?

Určitě. Vedle toho, že jde o úsporné opatření, které snižuje spotřebu elektřiny, je firemní střešní fotovoltaika také jednou z nejvýhodnějších investic. Roční výnos zmíněných sestav S-Power Corp a S-Power Corp+ se v závislosti na výsledné úspoře aktuálně pohybuje v rozmezí 3,3–9,9 procenta ročně, přičemž jakékoli zdražení elektřiny ho ještě zvýší. V tomto případě je tak jistota výnosu, na rozdíl od řady jiných investic, zaručena. Navíc životnost fotovoltaiky je několik desetiletí, takže je to investice s vysokým výnosem a minimálním rizikem.

Mimo to je třeba zmínit i podstatný ekologický aspekt – vlastní zdroj významně snižuje uhlíkovou stopu. S menší sestavou tak firma vypustí do ovzduší každý rok o 214 tun oxidu uhličitého méně, u větší sestavy je to pak dvojnásobek. Takový efekt se dá připodobnit k tomu, jako kdyby daná společnost každých 12 měsíců vysázela 627, respektive 1344 stromků. K tomu připočtěme ještě možnost pořídit si ekologický vozový park, fotovoltaiku totiž umíme doplnit o nabíječky a firemní vozy se v pracovní době mohou pohodlně zdarma nabíjet.

Co když přece jen dojde k přebytkům? Dají se nějak zpeněžit?

I když jsou parametry menších elektráren nastaveny tak, aby se naprostá většina vyrobené elektřiny okamžitě spotřebovala, může dojít i k situacím, kdy vzniknou přebytky. Na českém trhu je běžnou praxí, že za přetoky do sítě výrobce nic nedostává. Společnost S-Power Energies však se svými partnerskými společnostmi dojednala možnost odkupu. Při vhodné volbě dodavatele tak firmy s vlastní fotovoltaikou v případě, že všechnu elektřinu z vlastního zdroje neupotřebí, mohou dostat zaplaceno. Aktuálně nabízejí odkup přebytků firemním zákazníkům společnosti Bohemia Energy, Amper Market a Nano Green. Přesné podmínky odkupu se u jednotlivých společností mírně liší, proto je třeba řešit je vždy napřímo s daným dodavatelem.

Připravil Marek Rottenborn