Inzerce

Unikátní česká technologie, která změní svět k lepšímu

31. srpna 2020
Unikátní česká technologie, která změní svět k lepšímu

Miroslav Šilhan je hlavním investorem projektu ERVO ECO, nové patentované technologie pro zpracování odpadu, kterou po osmiletém bádání vyvinul tým českých vědců. Katalytickým štěpením lze veškeré organické materiály rozložit na tekutou směs uhlovodíků a uhlíku. Z tohoto mixu se pak znovu produkují původní suroviny opětovně využitelné při výrobě. V provozu jsou již tři zařízení, jedno na Mostecku a dvě v zahraničí, která dokážou vrátit zpět do oběhu až 65 milionů PET lahví ročně. Cílem společnosti LOGeco s.r.o., jejímž je Šilhan jednatelem, je v příštím roce vybudovat těchto zařízení v Česku dvacet a v zahraničí dvojnásobek.

Pane Šilhane, poslední dobou proběhla mediálním prostředím zpráva o vaší unikátní technologii. Pro ty, kteří toto sdělení ještě nezachytili, představte prosím, o co přesně se jedná.

Jde o ekologickou a revoluční technologii, která zpracovává odpad a ve světě nemá obdoby. Je inovativní a světově naprosto unikátní. Automatickým procesem surovinové recyklace (tzv. komplexním zpracováním odpadů a druhotných surovin procesem katalytické depolymerizace) umožňuje používat vyrobené suroviny mnohokrát dokola. Žádné skládkování, spalování, splachování do moře a mnoho dalšího. Technologie dokáže kontinuálně zpracovat netříděný odpad, a to včetně komunálního odpadu, kalů z čističek odpadních vod, netříděných plastů nebo i starého oblečení a mnoha jiných věcí. Z tohoto odpadu pak umí vytěžit zpět původní suroviny, a to v takové kvalitě (garantujeme homogenitu výstupních produktů z technologie), že mohou ze sta procent nahradit původní fosilní surovinové zdroje. Naše technologie má budoucnost nejen kvůli tomu, co zpracovává, ale i proto, že je ekologická, bezemisní a je ekonomicky velmi efektivní. Řeší nejvážnější globálním problémem lidstva, a to co s nahromaděným odpadem a jak snížit emise CO2.Více informací naleznete ve videu na kanále YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=AUxHu84NkOQ).

Pro koho je vaše technologie ERVO ECO určena?

Pro obce a města, regiony, pro investory malé i velké nebo pro provozovatele skládek odpadů. Jedná se o lokální řešení nakládání s odpadem, nabízíme řešení přímo na míru danému regionu a typu odpadu podle požadované kapacity. Technologie je velmi malá, automatická, jednoduchá a nenáročná na provoz i údržbu. Pro investory je hlavně podstatné, že je ekonomicky výdělečná s rychlou návratností investice mezi 36 až 60 měsíci. Prodejcem je skupina LOGeco.

Nikdo na světě tedy nedisponuje touto technologií a vy jste průkopníkem v této oblasti?

Aktuálně na světě nikdo takovou technologií nedisponuje. Za technologií ERVO ECO stojí tým českých vědců, kteří ji vyvíjeli přes osm let a díky nimž se tato technologie dostala do povědomí veřejnosti. Nyní je o ni obrovský zájem u nás i v zahraničí. Technologie odpovídá nové koncepci cirkulární ekonomiky, což znamená, že vytěží cennou surovinu z odpadu a opětovně ji vrací k využití v průmyslu.

Jedná se o game changer?

Nemyslím, že se dá použít takto silný výraz. Technologií na zpracování odpadu je celá řada a tato rozhodně posouvá vývoj o kousek dále. Je ale pravda, že planetu zaplavují odpadky a my s naší technologií máme řešení tohoto problému.

V přechozích rozhovorech jste uvedl, že jste asi tři až čtyři roky napřed před konkurencí. Nejblíže je jedna společnost z Japonska, je to tak?

Zmírnil bych náskok na cca dva až tři roky. V Japonsku jsou skutečně s vývojem obdobné technologie nejdále, ale stále několik kroků za námi.

Myslíte tím, že máte náskok v know-how, kterým disponujete?

Náskok rozhodně máme, úkolem nás všech je tuto výhodu proměnit v maximálně možné rozšíření technologie u nás i v zahraničí.

Jak dlouho tento projekt trval a kolik lidí se na něm podílelo?

Vývoj trval přibližně osm let, podílelo se na něm více než dvě desítky odborníků z České republiky. S postupnou expanzí do zahraniční se dalšího vývoje účastní i odborníci ze zahraničí. Zejména jim patří velké poděkování, že planetě přinesli něco tak výjimečného.

Prozraďte nám přibližnou investici, kterou si tento projekt vyžádal. Je pravda, že v případě zakoupení vaší technologie je návratnost investice pouze tři roky?

Těžko vyčíslit čas a energii všech lidí a vedlejší náklady spojené s vývojem i prezentací, pokud ovšem hovoříme o čisté investici do zařízení, certifikací a vývoje, pohybujeme se v řádu vyšších desítek milionů korun. Pokud jde o návratnost investice, v ideálním případě nastavení parametrů např. v České republice potvrzuji návratnost do tří let.

Je pravda, že převážnou část vývoje vaší technologie realizovali čeští vědci? Byla potřeba i zahraniční spolupráce na vývoji?

Ano, na vývoji se podíleli čeští vědci. Velmi významným přínosem byli také kolegové z Ukrajiny. Nově ale spolupracujeme s vědci z celého světa.

Dá se říct, že vaše přímá konkurence jsou technicky vyspělé spalovny, popřípadě nové nanotechnologie, které se již také osvědčily v boji proti plastovému odpadu? Sledujete také třeba nové trendy v oblasti nanotechnologií, které jdou neskutečně dopředu?

Nejsme konkurence vyspělým spalovnám, které dokážou zpracovat zásadně větší množství odpadu, spíše je vhodně doplňujeme v celém systému efektivního využití surovin z odpadů, a to zejména v Evropě. Pokud např. budeme hledat v České republice město, které by dokázalo svou denní „produkcí“ odpadu „nakrmit“ naši technologii, je to svou velikostí například Jablonec nad Nisou. Sledujeme vývoj alternativních „módních“ technologií, ale žádná z nich prozatím nepotvrdila svou použitelnost ve větším měřítku mimo laboratoř. To se týká i populárních nanotechnologií. Doba bakterií, nanotechnologií a samorozložitelných materiálů přijde přibližně za 30 až 40 let.

Plánujete výrobu v několika desítkách kusů ročně. Pokud tedy vlastníte unikátní technologii, která má okamžitý pozitivní impakt na životní prostředí, proč tedy neoslovit investiční fondy, vizionáře apod. a nezačít produkovat vaši technologii masově?

Několik jednotek naší technologie máme již umístěných v zahraničí a rádi bychom technologii rozšířili co možná nejvíce, a to jak u nás v Čechách, tak po celé planetě. Oslovili jsme fondy i banky, setkali jsme se s velkou ochotou a podporou, připravujeme i s nimi první projekty. Pro investory bude asi nejpřitažlivější, že na přelomu září a října chceme spustit ekologické investice do vybraných projektů s velmi zajímavým zhodnocením.

Vzhledem k obrovskému problému se zpracováním odpadů na naší planetě by zřejmě bylo potřeba produkovat vaši technologii v desítkách milionů. Souhlasíte?

Ano, to určitě, ale s určitostí vím, že takovou poptávku bychom nebyli schopní uspokojit. Zvolili jsme strategii postupného růstu a dodávání technologie v řádu desítek. Připravení ale jsme i na raketový růst.

Zkoušeli jste také oslovit ministra Havlíčka, popřípadě někoho z naší vlády, jež se tak ráda chlubí inovační strategií s názvem The Country for the Future? Tady se přece jedná o unikátní technologii, která je česká, byznysově velmi zajímavá a s velkým potenciálem?

Prozatím jsme neměli možnost uskutečnit taková jednání (patent jsme obdrželi koncem roku 2019), ale budeme velmi rádi, pokud takový zájem bude a tým kolem ministerstva průmyslu a obchodu našemu projektu pomůže.

Máte v plánu ještě něco dalšího v oblasti průlomových technologií, nebo spíše hodláte vylepšovat stávající technologii?

Ano, vývoj se nezastavuje a naši technologii neustále dále vylepšujeme. Vývoj se ubírá ale i jiným směrem, a to ke zpracování dalších druhů odpadů, zejména těch nových.

Připravil Marek Rottenborn