Inzerce

Pro Hutní montáže je změna energetické koncepce EU velká šance

2. listopadu 2020
Pro Hutní montáže je změna energetické koncepce EU velká šance

Společnost Hutní montáže, a.s., je v rámci České republiky tradiční a největší firma v segmentu montáží, oprav a údržby průmyslových a energetických celků a infrastruktury. Firma podniká v oblasti dodávek a montáží ocelových konstrukcí či mostů, montáží technologických zařízení a pronájmu jeřábové techniky. Předmětem zájmu společnosti jsou kromě tuzemského trhu především země EU, ale také zámořské jako Uruguay a Jihoafrická republika. Předsedy představenstva a generálního ředitele Vladimíra Bindzára jsme se ptali na aktuální zakázky v tomto roce.

Hutní montáže mají v dolnosaském Wolfsburgu do listopadu příštího roku nahradit dva kotle na hnědé uhlí efektivnějšími plynovými kotly, které zvládnou vyrábět střídavě elektřinu a teplo. Nová plynová a parní elektrárna začne naplno fungovat na podzim roku 2022. Jaké riziko představuje pro realizaci této zakázky covidová pandemie?

Tato pandemie je zcela mimořádná, neplánovaná. V době po jarní vlně v první polovině roku jsme se učili a poučili a teď se snažíme připravovat na možné varianty vývoje. Bude velmi záležet na tom, jaká opatření přijme německá vláda. Náklady na karanténu a testy jdou samozřejmě do nákladů projektu a negativně projekt ovlivňují. Své zaměstnance, tak jako i peníze si budeme chránit.

Generálním dodavatelem stavby je společnost Mitsubishi Power Europe GmbH (MP). Můžete stručně popsat způsob spolupráce s touto firmou z hlediska projektové přípravy a vlastní realizace?

Obdobné zakázky se připravují několik let dopředu. Naše společnost byla oslovena s možností spolupráce zhruba v polovině roku 2019, přičemž jsme společně s MP ladili optimální rozsah montážních aktivit. Zpravidla řešíme montážní koncept – rozsah prefabrikace technologických komponent, zdvihací operace včetně konkrétní mechanizace, optimální rozvržení staveniště a podobně.

Je tato zakázka příležitostí pro dlouhodobou spolupráci mezi Mitsubishi Power Europe a firmou Hutní montáže?

Ve skutečnosti naše vzájemná spolupráce trvá již řadu let. Od roku 2007 jsme postupně instalovali nadkritické kotle v německém Walsumu, Moorburgu a Wilhelmshavenu či nizozemském Rotterdamu. Úspěšná spolupráce dosáhla pomyslného vrcholu, když Hutní montáže postavily pět téměř identických kotlů v řadě (každý o výkonu 800 megawattů) v Jihoafrické republice v letech 2013–2018. Naším cílem je udržovat nadprůměrně dobré vztahy a posilovat vzájemnou důvěru s touto společností i nadále.

Hutní montáže připravují výrobu kolesového rypadla pro hnědouhelný Důl Bílina na Mostecku. Zákazníkem jsou Severočeské doly, patřící pod energetickou skupinu ČEZ, respektive jejich dceřiná společnost Prodeco. Půjde o jedno z největších velkorypadel v Evropě za více než miliardu korun. Který subjekt navrhl konstrukci a technologii rypadla? Jedná se o ojedinělou zakázku, nebo existuje šance zopakovat ji někde jinde ve světě?

Tento projekt velkorypadla s názvem KK 1600 je opravdu jedinečná a technicky náročná věc pro všechny zúčastněné. Pro zákazníka Prodeco dodáváme tento velkostroj od prvotního návrhu konstrukce až po finální montáž a uvedení do provozu. Váha stroje bude okolo pěti tisíc tun, na realizaci se převážně podílejí české společnosti. Je to tedy české know-how s českou výrobou pro konečného zákazníka ČEZ. Naši projektanti dokážou samozřejmě navrhovat podobné stroje na míru pro zákazníky kdekoli na světě. Jedná se o jedinečné know-how, které nám otevírá cestu pro dodávky do zahraničí.

Zakázku v podobném finančním objemu provedou Hutní montáže pro finský koncern UPM, který staví celulózku v Uruguayi. Jde o montáž ocelové konstrukce a regeneračního kotle, včetně kotle na biomasu. Bude kooperace s UPM pokračovat? Jak moc může covid-19 komplikovat tento projekt?

Ano, přesně tak, míříme opět, již potřetí, do Uruguaye. Naše společnost se po sedmi letech vrací na místo činu a smontuje v pořadí již třetí papírenský kotel v řadě. Po Fray Bentos a Montes del Plata bude výstavba probíhat ve vnitrozemském Paso de los Toros. Mimo ocelových konstrukcí bude předmětem díla rovněž regenerační kotel s produkcí 9000 tds/d a kotel na biomasu s kapacitou 125 t/h. Situaci ohledně covidu-19 mapuje náš přípravný tým, který dělá vše pro to, aby první montážní skupina vstoupila na uruguayské území přesně podle plánu. Připouštíme, že některá opatření jsou poměrně nepříjemná a mnohdy i nákladná, ale zdraví našich zaměstnanců je vždy na prvním místě.

Přechod od uhlí k plynu v zemích, kde má uhlí stále významný podíl na energetice, nabízí společnosti Hutní montáže jistě řadu dalších obchodních příležitostí. Jakou strategii firma zvolila, aby je využila v maximální míře?

Změna konceptu energetiky v Evropě je patrná již prakticky poslední dekádu. Tuto příležitost vnímáme jako zcela zásadní, jelikož municipality i soukromí investoři přecházejí na menší a ekologičtější zdroje energie. Nejedná se pouze o plyn, ale také biomasu a ekologické spalování zbytkového komunálního a průmyslového odpadu za využití nejmodernějších technologií. Obdobné projekty, zaměřené na využití udržitelných zdrojů energie, realizujeme úspěšně již od roku 2005, kdy jsme montovali HRSG kotel ve švédském Göteborgu.

Uvítaly by Hutní montáže, kdyby se Česká republika stala součástí eurozóny?

To je zajímavá otázka, na kterou jsou vždy dvě odpovědi podle toho, kde se nachází česká koruna. V případě, že by bylo euro v ČR zavedeno, to určitě zvládneme.

Je pro Hutní montáže plán na obnovu Evropské unie, který je významně podmíněn realizací zeleného údělu EU, hlavně novou příležitostí, nebo vidíte i rizika?

Každá podobná změna přijatá na tak vysoké politické úrovni je provázena plánem nutných investičních nákladů do energetiky a výroby, takže pro nás je to samozřejmě logicky příležitost. Osobně vidím riziko v tom, že ne všechny státy přistupují k těmto investicím stejně, to znamená, nechtějí vynakládat náklady na takové investice. Vytváří se tím určitá konkurenční nevýhoda, kterou však nakonec zaplatí daňový poplatník a jeho peněženka.