Inzerce

Dvořák – svahové sekačky: Na svahu jsme doma

12. ledna 2022
Dvořák – svahové sekačky: Na svahu jsme doma

Českému výrobci dálkově ovládaných svahových sekaček Spider, společnosti DVOŘÁK – svahové sekačky s.r.o., se i přes řadu omezujících proticovidových opatření podařilo v letech 2020 a 2021 dosáhnout historicky nejlepších výsledků z pohledu tuzemských prodejů. Majitel a jednatel společnosti Lubomír Dvořák nám v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu přiblížil aktuální dění ve firmě a prozradil hlavní důvody současných obchodních úspěchů. 

Jaký dopad měla koronavirová pandemie na váš provoz? Omezila vás výrazněji ve vašich dalších obchodních plánech?

Dopad koronavirové pandemie jsme samozřejmě pocítili. Zatímco hospodářskou recesi 2008–2009 jsme překonali bez větších obtíží, covidová krize pro nás byla náročnější. V první vlně jsme byli nuceni zcela zrušit veškeré cesty za našimi obchodními partnery a zákazníky. Problematická situace byla především v zahraničí, kde se svět takřka zastavil. Bylo to období plné nejistoty a vyčkávání, řada našich zahraničních partnerů byla z důvodu vládních opatření doslova vyřazena z provozu.

Nyní vnímáme, že se cesty k zákazníkům a zahraničním partnerům začínají pomalu otevírat, čelíme ovšem překážce další – nedostatku materiálu a velmi rychle rostoucím cenám. Nacházíme se, stejně jako řada dalších podniků v paradoxní situaci, kdy máme přebytek poptávek, ovšem nedostatek materiálu a součástek. Řada našich dodavatelů požaduje objednávky na rok 2022, ovšem s dvoj- až trojnásobným prodloužením dodacích lhůt, nemluvě o cenách – mnozí dodavatelé zvýšili své ceny o desítky i stovky procent.

Veliké štěstí v neštěstí pro nás znamenala změna klimatu, kterou zaznamenáváme nejen na území České republiky, ale napříč Evropou. Tolik očekávané období sucha vystřídaly letos hojné deště, což v kombinaci s příznivými teplotami zapříčinilo nebývalý růst trávy. Této skutečnosti přičítáme fakt, že z hlediska tuzemských prodejů pro nás byly roky 2020 a 2021 historicky vůbec nejúspěšnějšími lety, a to navzdory tvrdému lockdownu a vládním restrikcím.

Poslední měsíce nás mnohému naučily. Vysoká míra nejistoty, která v dnešním světě panuje, nás nutí být více v pozoru než kdykoli předtím. Jsme nuceni více improvizovat a více riskovat, zároveň ale musíme hledět do budoucna a snažit se predikovat následný vývoj. Zdá se, že svět po této krizi bude mnohem náročnější a přežijí jen ti odvážní.

Využili jste některou ze státem nabízených podpor určených firmám? Považujete podporu, kterou stát v této těžké době nabízí firmám, za dostačující?

Využili jsme pouze program Antivirus, když jsme byli nuceni zcela zastavit chod celé firmy na začátku letošního roku.

Před časem jste se rozhodli začít montovat vaše sekačky přímo ve Spojených státech. Podařilo se vám tento projekt spustit? Jaké výhody to přináší?

Naše dceřiná společnost Slope Care LLC. slouží v současné době jako distribuční jednotka pro celý americký kontinent. Samotný projekt montáže sekaček na území Spojených států byl covidovou pandemií pozastaven.

Řada výrobních firem se v posledních měsících potýká s nedostatkem komponent a rostoucími cenami materiálů. Je to problém i pro vás?

Jak uvádím výše, i my se s tímto problémem potýkáme. Zatím se nám ovšem podařilo vše úspěšně vyřešit. Znovu se nám potvrzuje, že sázka na vlastní výrobní kapacity, lokální dodavatele a soběstačnost byla velice šťastná.

Nedávno jste uvedli na trh první zcela elektrifikovanou sekačku Spider eCross. Jaké jsou hlavní výhody tohoto stroje oproti klasickým modelům?

Za hlavní výhodu modelu eCross Liner považuji jeho tichý provoz. Sekačka je bez spuštěného žacího systému zcela tichá, což je při využití na veřejných prostranstvích velice příjemný benefit. Díky elektrickému pohonu je stroj přirozeně bezemisní, zde bych ovšem rád zmínil, že otázka šetrnosti našich strojů vůči životnímu prostředí je součástí naší dlouhodobé strategie. Naše stroje jsou navrženy tak, aby přírodu zatěžovaly jen minimálně, jsou proto vyráběny z lehkých hliníkových slitin a k jejich pohonu využíváme nízkoemisní motory. V současné době se, mimo jiné, věnujeme vývoji zcela unikátního zařízení, které umožní zpracování a následné využití posečené travní hmoty.

Na jaké novinky se mohou zákazníci těšit v příštím roce?

Pro rok 2022 připravujeme řadu novinek, které budou mít premiéru na veletrhu TechAgro 2022, který se tradičně koná na brněnském výstavišti.

Co očekáváte od roku 2022? Předpokládáte v nejbližší době nějaké důležité změny?

V současné době se věnujeme rozšiřování výrobních kapacit, během letošního roku by měla být dokončena přístavba nové výrobní haly, díky které získáme dalších 1600 metrů čtverečních výrobní kapacity. Pořizujeme také nové strojní vybavení včetně svařovacího robotu a CNC strojů.