Inzerce

Farmet se chce podílet na obnově Ukrajiny

3. června 2022
Farmet se chce podílet na obnově Ukrajiny

„Ozbrojená agrese Ruska proti Ukrajině je velmi stručně a obecně řečeno katastrofa, především humanitární, ale v neposlední řadě i ekonomická. Pro naši firmu je Ukrajina díky rozsahu a produktivitě jejího zemědělství největším trhem. Navíc je to země, která je nám kulturně blízká,“ říká v následujícím rozhovoru generální ředitel společnosti Farmet a.s. Karel Žďárský.

Jedním z vašich nejvýznamnějších zákazníků je semenářské družstvo Agrosem Stěžery u Hradce Králové, které obdělává 980 hektarů zemědělské půdy. Kolik strojů značky Farmet a jakého druhu toto družstvo aktuálně používá a jak spolupráce s tímto zákazníkem dále pokračuje?

Se zemědělským podnikem Agrosem Stěžery spolupracujeme již mnoho let. Do této firmy jsme dodali celý sortiment našich strojů, celkem 14 kusů prakticky pro všechny technologie, které toto družstvo pro svou produkci používá. Naše kooperace je nadstandardní, týká se i některých agronomických otázek a navíc nám toto družstvo umožňuje, abychom naše stroje předvedli v činnosti přímo na poli. Nedávno například této možnosti využil náš dealer z USA. Kromě fungování stroje byl pro něj zajímavý i způsob, jakým se u nás plodiny pěstují, protože ten se od zemědělské praxe ve Spojených státech dost liší.

Takových „spřátelených“ zákazníků máme pochopitelně víc. V jejich případě nejde jen čistě o obchodní partnerství, ale i o příležitost k vzájemnému obohacení o zkušenosti z provozu. Pro nás jsou to velmi významné informace, respektive hlavně pro náš vývoj, pro nějž je zpětná vazba od našich zákazníků základním zdrojem podnětů k další práci.

Ruskému podniku Ignatev v Orenburgské oblasti v jižní části Ruska jste loni dodali sečku Falcon SW Fert+ a společnosti LLC Cirkuny Agro v regionu Charkov na Ukrajině secí stroj Falcon Pro. Jak významným odbytištěm jsou pro váš export země bývalého Sovětského svazu? Co pro váš vývoz znamená konflikt mezi Kyjevem a Moskvou?

Ozbrojená agrese Ruska proti Ukrajině je velmi stručně a obecně řečeno katastrofa, především humanitární, ale v neposlední řadě i ekonomická. Pro naši firmu je Ukrajina díky rozsahu a produktivitě jejího zemědělství největším trhem. Navíc je to země, která je nám kulturně blízká. Export na Ukrajinu jsme zahájili již před čtvrtstoletím a díky tamním skvělým dealerům jsme tam vyvezli tisíce strojů. Kompaktomatu, což je náš nejprodávanější stroj, se na Ukrajině neřekne jinak než Farmet. Paradoxní je, že 24. února jsme se poprvé po dvou letech pandemie covidu těšili z opětovného setkání s dvanácti pracovníky našeho dealera na Ukrajině. Netěšili jsme se dlouho. Agrese trvá tři týdny a naše dodávky se zastavily. Od našeho koordinátora jsme zpočátku dostávali jen zprávy o postupu ruských jednotek. Tento týden nám ale náš prodejce v Kyjevě, který má na starosti západní Ukrajinu, oznámil, že jarní práce budou zahájeny a naše dodávky mohou pokračovat. Velmi si vážíme statečnosti Ukrajinců a myslím, že i tohle k ní patří.

A pokud jde o Ruskou federaci?

Podobný význam jako Ukrajina měl pro nás z hlediska odbytu i ruský trh. V Rusku máme kancelář, kterou jsme zavřeli. Máme tam ovšem rozpracovanou celou řadu dodávek investičních celků na zpracování olejnin, které jsou vyzálohovány a připraveny k dodání. Protože jde o již zaplacená zařízení pro farmáře, nebudeme tento export blokovat. Nové smlouvy ale neuzavíráme. V dlouhodobém výhledu už s tímto teritoriem počítat asi nemůžeme. Ovšem díky tomu, že jsme investovali do prodejních kanálů po celém světě, propad tržeb by i tak neměl být velký. Navíc jsme kvůli covidu kapacitně nestačili objednávky plnit, takže nyní nerealizované dodávky do Ruska přeprodáme jinam.

Jarní setí vyžaduje předseťové zpracování půdy zajišťující urovnání a provzdušnění jejího povrchu. Společnost Farmet nabízí pro tyto účely polonesený kultivátor Verso. Jakými vlastnostmi se tento stroj vyznačuje?

Stroj Verso je svým způsobem spíše doplňující zařízení k našemu celosvětově úspěšnému kompaktomatu, který předseťové zpracování půdy zajišťuje opravdu dokonale. Provádí několik operací, které precizně připraví tuhé seťové lůžko do požadované hloubky s pokrývkou rozdrobené a lehce utužené půdy. Přesto i kompaktomat má svá omezení, pokud jde o lepivost a drobivost půdy. U velmi vlhké půdy může docházet k zalepování válců kompaktomatu a v takovém případě je vhodné použít polonesený kultivátor Verso. Je to ideální stroj pro rané urovnání velmi vlhkých pozemků, které povrchově naschnou.

Další operací před jarním setím je zpracování půdy kompaktomatem s nastavenou pracovní hloubkou a s drobicími válci. Společnost Farmet má ve své nabídce kompaktomat K 1000 PS s drobicími válci DV 1000  NS. Jaké výhody má tato souprava?

Desetimetrový kompaktomat K 1000 jsme vyvinuli před dvaceti lety, kdy se tyto stroje používaly převážně v maximální délce šesti metrů. Tento stroj je ukázkou technického prostředku, který přispěl k zvýšení produktivity v zemědělství, podobně jako například traktory s velkým výkonem. Jedná se o náš nejprodávanější stroj v této kategorii. Zájem je částečně i o osmimetrové, ale na velkých zemědělských plochách, jako má řekněme Ukrajina, se uplatňují kompaktomaty s velkým pracovním záběrem. Zmíněné drobicí válce jsou odpojitelným doplňkem, který variabilně zlepšuje rozrušení a následné utužení půdy. Výhodou kompaktomatu K 1000 je jeho velmi jednoduché a rychlé složení do přepravní polohy. Vyrábíme i stroje o délce 12 nebo 15 metrů, jejich mechanismus sklápění do pracovní pozice je ale složitější. To se promítá i do ceny tohoto zařízení. Typ K 1000 je asi zcela optimální stroj jak z hlediska výkonu a pohotovosti k práci, tak z hlediska nákladů na jeho pořízení.

Předloni firma Farmet dosáhla rekordního prodeje secích strojů Falcon. Jakých výsledků v oblasti zemědělské techniky dosáhla v roce 2021?

Modulární secí stroje řady Falcon jsou vlajkovou lodí naší nabídky. Integrují v sobě zařízení pro zpracování půdy před setím i systém pro samotné setí. To je dnes mimořádně přesná operace, která velmi významně rozhoduje o kvalitě sklizně. Součástí sečky je i modul pro přihnojování, takže při jednom přejezdu tento stroj realizuje tři činnosti zároveň tak, aby daný porost byl založen v co nejvyšší kvalitě. To samozřejmě vyžaduje, abychom tyto stroje dodali zákazníkům v čase, kdy jsou půdní a klimatické podmínky ideální pro založení zvoleného porostu.

Množství prodaných secích strojů Falcon se každý rok zvyšuje. Z konstrukčního hlediska se jedná o stroj vyšší třídy a postupně se s touto řadou našich produktů v rozměrech od tří do osmi metrů uplatňujeme na trzích po celém světě. Již zmíněné modulární systémy tohoto stroje nabízejí celé škály variant procesů setí, které jsou řízeny a regulovány elektronicky. S těmito stroji je možné provádět výsev dvou až tří plodin současně. Jinými slovy lze je použít pro ty nejmodernější způsoby setí, kdy je například s výsevem obilniny časně předsévaná zelená hmota a podobně. Jde o technologicky velmi variabilní zařízení s vysokou produktivitou, tedy s velkou přesností výsevu při vysoké pojezdové rychlosti.

Jak se společnost Farmet hodlá vypořádat s problémy v dodavatelsko-odběratelských vztazích a s rostoucími cenami vstupů v letošním roce?

Právě nyní řešíme, jak se vypořádat s cenou borové oceli, která se vyráběla v ukrajinském Mariupolu, jež se nyní zdvojnásobila. Problémy v dodavatelsko-odběratelských vztazích nastaly již v důsledku pandemie covidu a nyní přišla další vlna v souvislosti s agresí Ruska proti Ukrajině. Borová ocel má vysokou odolnost proti otěru a my z tohoto materiálu vyrábíme součástky pro práci v půdě, jako jsou radličky, disky podmítačů a podobně. Zatím nemáme řešení. Potřebujeme desítky tun této oceli, ale ta je nyní dostupná jen za velmi vysoké ceny.

Přitom stále ještě čelíme nedostatku čipů a nejen to, dosud také čekáme na dodávky elektrosoučástek od velkých dodavatelů. Již nejde o týdny, ale o měsíce. To samozřejmě zdržuje produkci našich technologií do zemědělských strojů i investičních celků na zpracování olejnin a hrozí, že nesplníme dohodnuté termíny dodávek. Situace byla skoro katastrofální již před 24. únorem, ale teď je to ještě horší. Přirozeně že všichni jsou na tom podobně. Nestěžuji si, snažíme se s danou situací vypořádat, i když pro nás jako pro exportéry technicky náročných celků je to skutečně velmi těžké a stále dražší. Přesto pevně věřím, že Ukrajina zůstane součástí Evropy a i my jako společnost Farmet se budeme podílet na její obnově.