Inzerce

ISOTRA slaví třicet let od svého založení

3. června 2022
ISOTRA slaví třicet let od svého založení

Česká společnost ISOTRA a.s. zabývající se stínicí technikou si v letošním roce připomene třicet let od svého založení. V rozhovoru pro Reportáže z průmyslu nám Erich Stavař, člen představenstva a zároveň jeden ze spoluzakladatelů společnosti, přiblížil důležité události z uplynulých let, které přispěly k tomu, že ISOTRA dnes patří mezi přední světové hráče v oblasti vývoje a výroby žaluzií i rolet.

V roce 1992 jste byl jedním ze spoluzakladatelů společnosti ISOTRA. Které okamžiky z těch uplynulých třiceti let se vám nesmazatelně vryly do paměti?

Těchto okamžiků bylo víc. První důležitý okamžik nastal, když jsme se rozhodli, že začneme vyrábět žaluzie a koupíme si první stroj na jejich výrobu. Tehdy jsme toho moc nenaspali. Dalším zlomovým momentem bylo pořízení vlastní nemovitosti – výrobního areálu v Chuchelné ve velmi zdevastovaném stavu, ale pro nás to znamenalo, že jsme měli své vlastní výrobní prostory, které jsme postupně rekonstruo­vali a celý areál uvedli do provozuschopného stavu. Dalším mezníkem, a asi tím opravdu největším, byla koupě areálu v Opavě o rozloze 55 tisíc metrů čtverečních. I tento areál byl ve velmi zdevastovaném stavu, sám vrátný nám v té době povídal: „Chlapi, říkal jsem si, který blázen to koupil?“ Ale my jsme se s nadšením vrhli do rozsáhlých rekonstrukcí. Tento areál a velké výrobní i skladové prostory nás posunuly na zcela jinou úroveň podnikání.

Dalším nesmazatelným okamžikem bylo zahájení výroby řetízkových žaluzií a po několika letech také venkovních žaluzií. Oba tyto produkty znamenaly obrovský rozvoj společnosti a významný nárůst obratu. Následovalo vybudování vlastní lakovny – kompletně nové dvoupatrové budovy s moderními lakovacími technologiemi. Důležitým obchodním krokem bylo založení dceřiných společností v zahraničí – v Německu a Polsku – a proměna společnosti na holdingovou strukturu. Těch probdělých nocí bylo během uplynulých třiceti let opravdu hodně.

Podařilo se vám vybudovat moderní prosperující firmu, která disponuje vlastním vývojovým pracovištěm, projekční kanceláří, moderní nástrojárnou, lisovnou termoplastů a rozsáhlými výrobními provozy. Jaké jsou další cíle, kterých chcete dosáhnout?

Samozřejmě je před námi řada nových cílů, v podnikání se nelze nikdy zastavit. V současné době investujeme do pořízení a rozvoje nových výrobních prostor v Bruntále o rozloze víc než sedm tisíc metrů čtverečních. Tyto prostory budou primárně sloužit k rozšíření výroby bioklimatických pergol ARTOSI. Reagujeme tím na změnu životního stylu, v jehož rámci chtějí lidé trávit daleko víc času se svou rodinou či přáteli ve venkovních prostorách a upřednostňují tzv. outdoor living.

V roce 2020 jste dosáhli historicky nejvyšších tržeb, podařilo vám na tento úspěch navázat i v roce 2021? Jaká očekávání máte pro tento rok?

Na tento úspěch se nám podařilo navázat i v roce 2021, kdy jsme dosáhli rekordních tržeb a oproti roku 2020 jsme překročili tržby o více než 20 procent. Výsledky prvního kvartálu roku 2022 byly opět rekordní a významně přesáhly tržby minulého roku i stanovený plán. Nicméně očekávání jsou „opatrně“ optimistická, a to z důvodu rekordní inflace, výrazného nárůstu cen energií, problémů v dodavatelských řetězcích a válečných událostí na Ukrajině.

Od roku 2021 dramaticky vzrostly ceny vstupních materiálů, na trhu je nedostatek některých komodit. Jak tuto situaci řešíte?

Výpadky dodávek u našich dodavatelů řešíme průběžně vyhledáváním alternativních dodavatelů v jiných zemích. Kvůli nárůstu ceny vstupních materiálů hledáme prioritně úspory ve vyšší efektivitě firemních procesů, a pokud tyto možnosti nepostačují, jsme nuceni přenést změny cen vstupů do koncových cen pro naše zákazníky, nemáme bohužel jinou možnost.

V Německu, kde je největší trh se stínicí technikou v Evropě, jste založili obchodní firmu. Splňuje tento krok vaše očekávání? Půjdete touto cestou i v jiných zemích?

Tímto krokem se chceme přizpůsobit náročnému německému trhu a zajistit co nejlepší servis pro naše zákazníky. Jsme si vědomi obrovského potenciálu německého trhu a stávající výsledky nám potvrzují správnost našeho rozhodnutí. Nicméně tento krok vnímáme jako dlouhodobou záležitost. Abychom získali zajímavý podíl na německém trhu, bude to vyžadovat řadu inovací, které německý zákazník vyžaduje. Zkušenosti z tohoto projektu bychom chtěli využít i při realizaci obdobných podnikatelských projektů v jiných zemích.

Válečný konflikt na Ukrajině ovlivnil život v Evropě v mnoha rovinách. Jaký dopad má na vaši společnost?

V rámci našich možností pomáháme ukrajinským uprchlíkům – využili jsme kapacitu našeho ubytovacího zařízení a nabídli přístřeší 26 dospělým uprchlíkům a čtyřem dětem. První měsíc jsme je podpořili v rámci celodenního stravování a ubytování. Ve firmě jsme uspořádali sbírku mezi našimi zaměstnanci a výtěžek jsme jim věnovali, protože většina z nich přijela pouze s jedním zavazadlem v ruce. Dále jsme jim nabídli práci v naší společnosti a všichni této nabídky využili. Dopady konfliktu jsou značné již nyní, jedná se zejména o dodávky surovin pro zpracovatelský průmysl a významný nárůst cen energií.

Čekají vás v nejbližší době nějaké důležité změny?

V rámci výrobního závodu v Bruntále realizujeme instalaci kompletní technologie pro výrobu bioklimatických pergol včetně logistických toků a skladovacích kapacit. Naším cílem je výrobu optimalizovat, automatizovat, a umožnit tak výrazné navýšení výrobních kapacit.

Jaké novinky plánujete pro letošní rok?

Z důvodu rozvoje trhu bioklimatických pergol připravujeme další modifikaci pergoly ARTOSI – boční zasklení pergoly a technologické inovace. Vzhledem k rostoucí poptávce připravujeme výrobu krytého garážového stání, kde využijeme stávající provedení pergoly s úpravou střešní konstrukce.