Inzerce

Fakultní nemocnice v Motole funguje jako pohotovost pro uprchlíky

12. září 2022
Fakultní nemocnice v Motole funguje jako pohotovost pro uprchlíky

Ve Fakultní nemocnici v Motole (FNM) vznikne Český onkologický institut, který by tuto pražskou nemocnici mohl zařadit mezi nejvýznamnější zdravotnická zařízení v Evropě. Motolský UA point – ambulance pro ukrajinské uprchlíky – je přetížen, protože praktičtí lékaři v terénu nové pacienty nepřijímají a zdravotníky z Ukrajiny by bylo možné zaměstnat pouze v případě, že splní podmínky stanovené evropskou legislativou. O tom a některých dalších tématech jsme hovořili s ředitelem FNM Miloslavem Ludvíkem.

Ve FNM funguje takzvaný UA point, tedy ambulance pro akutní péči o uprchlíky z Ukrajiny. Jedná se o služby, které českým občanům běžně poskytují jejich praktičtí lékaři? UA point funguje také jako lékařská pohotovost? Kolik pacientů již tímto zařízením prošlo a s jakými typy onemocnění přicházejí? Jaké je jazykové vybavení zaměstnanců tohoto pracoviště?

Musím říct, že UA point funguje jako pohotovost právě proto, že pro uprchlíky z Ukrajiny je velký problém najít si praktického lékaře, ať už pro dospělé, nebo pro děti. UA pointy se stávají objektem velmi značného zatížení, protože ambulantní terén je kapacitně přetížen a tyhle pacienty už nepřijímá. Najednou přišlo tři sta tisíc lidí, se kterými systém nepočítal, a to je problém, který do budoucna bude potřeba řešit.

Zdravotníci z Ukrajiny údajně mají zájem pracovat v pražských nemocnicích a nemocnice jim prý nabízejí administrativní práci a výpomoc na odděleních pod odborným dohledem. Jaká je situace ve FNM? Existuje speciální program pro cizince, který by jim usnadnil splnit všechny podmínky, aby mohli být zaměstnáni jako lékaři nebo zdravotní sestry v českých nemocnicích?

Zde je třeba odkázat na platnou legislativu, a to nejen na českou, ale i evropskou. Tím, že jsme členy Evropské unie, jsme podřízeni určité legislativě, která umožňuje českým zdravotníkům pracovat v jiném členském státě EU. Ukrajina ale součástí Evropské unie není, a proto se na ni vztahují jiné požadavky. Kdybychom teď nějakým způsobem zjednodušili systém vzdělávání ukrajinských zdravotníků, mohli bychom znemožnit českým zdravotníkům další působení v rámci Schengenu. Takže je třeba říct, že speciální systém není, ukrajinští lékaři musí splňovat úplně stejné požadavky jako například lékaři ze Spojených států.

Webové stránky FNM nabízejí řadu volných míst pro lékaře, zdravotní sestry i „nezdravotnické“ profese. Pokud má nemocnice nedostatek zaměstnanců, bylo by pro ni řešením zjednodušení administrativního procesu, který je spojen se zaměstnáváním ukrajinských zdravotníků?

Ten problém není administrativního charakteru, je to procesem vzdělávání a kvalifikace. Zde se odkazuji na předchozí odpověď. Pokud ti lidé chtějí pracovat na českém trhu, což je trh Evropské unie, musejí splňovat podmínky, které jsou na ně kladeny. Velkým problémem je samozřejmě čeština, která není světovým jazykem, nicméně podobnost mezi ukrajinštinou a češtinou je rozhodně větší než mezi ukrajinštinou a například němčinou.

Podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví bude Český onkologický institut vybudovaný z evropských peněz z plánu obnovy stát v areálu nemocnice Motol. Můžete uvést nějaké další informace o tomto projektu, například o jak vysokou investici se jedná, kde bude institut konkrétně umístěn, kolik odborníků a odkud v něm bude pracovat a podobně?

Částka schválená ministerstvem zdravotnictví je 4,5 miliardy včetně DPH. Mezi kritérii předepsanými Evropskou unií je zřízení šedesáti nových lůžek a v rámci celé nemocnice mít tři sta lůžek pro onkologické pacienty. Předpokládá se, že institutem ročně projde osm až dvanáct tisíc onkologických pacientů. Vznikne zde jakési „gravitační centrum“, které bude nabalovat další a další onkologii. Motol je již dnes členem sítě evropských center a tento institut by do budoucna mohl dostat motolskou nemocnici, potažmo i Českou republiku daleko viditelněji na mapu Evropy.

Lékaři ve FNM jako první ve střední Evropě použili robotický operační systém pro vložení kochleárního implantátu k navrácení sluchu dvouletému chlapci. Robot využijí i při dalších operacích uší. Pracují v Motole další roboty na jiných pracovištích? Mohou tato zařízení nahradit lékaře, nebo jen slouží ke zdokonalení jeho práce?

Tato zařízení nikdy nemohou plně nahradit lékaře. Původně byla vyvinuta k tomu, aby lékař ve Spojených státech mohl operovat vojáka v Afghánistánu, a přitom se nemusel vzdálit ze Spojených států, ale ukázalo se, že tento koncept není dobrý. Robot je vynikající pomocník, jeho hlavním přínosem je atraumatičnost a možné zkrácení doby hospitalizace po zákroku. Nicméně jsme ještě hodně daleko od toho, že by robot mohl nahradit lékaře, a já se domnívám, že to nikdy nenastane.

Otevře se koncem letošního roku v areálu FNM dům Ronalda McDonalda, ve kterém naleznou bezplatné ubytování rodiny dlouhodobě nemocných dětí? Jakou bude mít objekt kapacitu a bude skutečně zdarma? Kolik dlouhodobě nemocných dětí bývá průměrně hospitalizováno ve motolské nemocnici?

Ano, otevření domu Ronalda McDonalda je plánováno na konec roku 2022 a ubytování pro rodiny hospitalizovaných dětí zde bude samozřejmě zcela zdarma. Dům bude mít kapacitu 21 pokojů a každá rodina bude mít k dispozici jeden pokoj, kde se pohodlně vyspí až čtyři osoby. U některých diagnóz, speciálně třeba u onkologických, jsou hospitalizace pacientů dlouhé v řádu měsíců a my víme, že je třeba vytvořit pro rodiny zázemí s možností být dítěti nablízku.