Inzerce

Prefa Brno se prosazuje i v zahraničí

15. září 2022
Prefa Brno se prosazuje i v zahraničí

Ryze česká společnost Prefa Brno a.s. se řadí mezi přední výrobce betonových stavebních dílců v České republice. Výrobky z Prefy nacházejí využití na stavbách nejen u nás, ale stále častěji i v zahraničí. „Daří se nám pravidelně dodávat zboží až do Skandinávie, kde jsme obstáli v náročném výběrovém řízení, a chtěli bychom se i nadále v této lokalitě uplatňovat,“ říká v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu obchodní ředitel společnosti Jiří Stix a přidává i malou kuriozitu: „Jsme asi jediný výrobce prefabrikátů ve střední Evropě, který dodal své výrobky až do dalekého Japonska.“

Společnost Prefa Brno provozuje několik výrobních závodů. Kde se tyto závody nacházejí a na jaké produkty se zaměřují?

Společnost Prefa Brno v současné době provozuje pět výrobních závodů. V Kuřimi vyrábíme dílce pro pozemní stavitelství, v Oslavanech vibrolisované výrobky pro pozemní komunikace, tedy dlažbu, obrubníky, ale i dekorativní prvky z litého betonu, závod Hodonín je svým výrobním programem orientován na produkci těžké prostorové prefabrikace, vyrábíme zde především prefabrikované nádrže pro různé využití. V nedaleké Strážnici pak produkujeme kompletní sortiment pro kanalizace – trouby, šachty a spadiště – a nejmenším výrobním závodem je Veselí nad Moravou, který jako jediný není orientován na výrobu prefabrikátů, ale na strojní činnost. Zde řešíme drobnější opravy veškerého strojního zařízení našich výrobních závodů a výrobu většiny formovací techniky pro ostatní výrobní závody.

Váš výrobní program je rozdělen do čtyř produktových skupin. Můžete nám je představit? Jakým poměrem se jednotlivé skupiny podílejí na hospodářském výsledku společnosti?

Vzhledem k množství dílců, které vyrábíme, jsme pro jednodušší orientaci našich zákazníků rozdělili naše výrobky do čtyř produktových skupin. Největší produktovou skupinou jsou Pozemní stavby, které jsou obchodně zaměřeny na dodávky železobetonových konstrukcí pro všechny typy pozemních staveb. Zde se orientujeme především na výrobu stropních panelů Spiroll a výrobu a dodávku kompletních konstrukčních systémů prefabrikovaných průmyslových hal, bytových a rodinných domů. Pomyslnou „dvojku“ stále zastává produktová skupina Kanalizace, kde nabízíme, jak už název napovídá, kompletní sortiment pro výstavbu kanalizačních sítí. V naší nabídce naleznete širokou škálu kruhových a vejčitých betonových a železobetonových trub. V případě požadavku jsme schopní doplnit naše výrobky čedičovým obkladem, který v kombinaci s naším betonem prodlužuje životnost našich prvků o desítky let.

Velice dynamicky rostoucí skupinou jsou Nádrže a prostorové prefabrikáty. Tady naše produkce spočívá v dodávkách nádrží a technologických celků v podobě vodojemů, čerpacích stanic, dešťových usazovacích nádrží, čistíren odpadních vod atd. Produktová skupina Dekor je svým výrobním programem orientována na betonovou dlažbu s nespočtem tvarových a barevných variant, na prvky pro zahradní architekturu, betonové ploty a městský mobiliář. U všech produktových skupin nabízíme kromě poradenství i kompletní projekční činnost, dopravu výrobků na místo určení a montáž našich prvků na stavbě.

Ve svém produktovém portfoliu nabízíte řadu originálních výrobků a konstrukcí. Které vaše výrobky jsou aktuálně nejprodávanější?

Vzhledem k současnému stavu ve stavebnictví se daří všem produktovým skupinám a asi nemá cenu vyzdvihovat některé výrobky, určitě bych na něco zapomněl. Nicméně v poslední době pravidelně dodáváme naše zboží až do Skandinávie, kde jsme obstáli v náročném výběrovém řízení, a chtěli bychom se i nadále v této lokalitě uplatňovat. V případě, že se mohu trochu pochlubit, jsme asi jediný výrobce prefabrikátů ve střední Evropě, který dodal své výrobky až do dalekého Japonska.  

Pravidelně zařazujete do sortimentu nové výrobky. Jaké novinky jste připravili pro tento rok?

V tomto roce jsme naplno rozjeli formovací techniku na výrobu prostorových prefabrikátů, tedy například nádrží o vnitřních rozměrech 8,1 × 2,8 × 3 metry (d × š × v). Tyto prvky mají hmotnost přes 34 tun a vyrábějí se v opačné poloze, tedy dnem vzhůru. Do montážní polohy je nutné je překlopit, což vzhledem k jejich hmotnosti není jednoduchá záležitost. Dále jsme dokončili vývoj pokládky trub do „zatáčky“, čímž se podařilo eliminovat použití lomových šachet. V tomto ohledu jsme asi jediní výrobci v ČR a SR. Pro rok 2023 chystáme řadu výrobních novinek v produktové skupině Dekor.  

V letošním roce jste si připomněli třicet let od založení akciové společnosti Prefa. Které okamžiky z uplynulých třiceti let považujete za klíčové z hlediska rozvoje společnosti?

Velice si považuji toho, že jsme ryze česká společnost a naši majoritní vlastníci se nebáli investovat i v nelehkých dobách. Za daných třicet let bych asi vyzdvihl tři pro mě klíčové investice. V roce 1993 proběhla investice do výroby stropních panelů Spiroll, kde jsme byli první v republice s nabídkou unikátního řešení předepnutých betonových stropních systémů. V letech 1998–1999 následoval rozvoj výrobků pro kanalizace, především trub s kruhovým a vejčitým profilem a realizace prvních zakázek s výstelkou z taveného čediče. A v neposlední řadě to byl rok 2008, kdy proběhla první zásadní investice do prostorové prefabrikace. V tomto roce jsme pořídili první formu na prostorové prefabrikáty a tím vlastně položili základní kámen k rozvoji produktové skupiny Nádrže a prostorové prefabrikáty.

Do jakých oblastí jste v poslední době nejvíce investovali? Jaké investice plánujete pro další období?

V loňském roce jsme dokončili výstavbu nové haly s novým mísicím centrem a rozvozem betonové směsi v závodě Hodonín, přičemž jsme plynule navázali na výstavbu výrobních hal v Kuřimi (2015–2016) a v Oslavanech (2016–2017). V tomto roce jsme zahájili výstavbu nové haly pro odlévané výrobky v závodě Oslavany. Zahájení zkušební výroby očekáváme na jaře příštího roku a zvýšíme tím kapacitu a kvalitu našich dekorativních výrobků. Pak bude na řadě závod Strážnice, kde taktéž plánujeme nemalou investici. Naší nespornou výhodou je, že jsme schopní si všechny uvedené investice zrealizovat ve své režii od projektu přes výrobu a montáž až po značnou část dodávek výrobní technologie.   

Prefa Brno se aktivně angažuje v podpoře kulturních, sportovních a společenských aktivit. Můžete nám přiblížit některé z podpořených projektů?

Každým rokem podporujeme celou řadu kulturních a sportovních akcí, například spolupracujeme s Heřmanem Volfem, který je spoluautorem úžasného projektu Cesta za snem, v jehož rámci se snaží začlenit handicapované s různým stupněm tělesného postižení zpátky do normálního života. Finančně podporujeme vycházející sportovce, například nadějného sedmnáctiletého veslaře Jakuba Vančuru, který by se rád dostal na LOH v Paříži v roce 2024. Za zmínku stojí i podpora házené v Hodoníně nebo oddílu stolní tenisu v Moravském Krumlově, kde nám dělá velikou radost především ženský tým, jenž se letos umístil na krásném druhém místě v české extralize a výraznou stopu zanechal i v evropských soutěžích. V Europe Trophy jej ve finále zastavil až slavný Panathinaikos Atény.