Inzerce

Wienerberger: Pokles odbytu jsme očekávali a připravili se na něj

27. března 2023
Wienerberger: Pokles odbytu jsme očekávali a připravili se na něj

Skupina Wienerberger představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny. V České republice působí dceřiná společnost Wienerberger s.r.o., která zde provozuje deset výrobních závodů, z nichž sedm produkuje cihly, dva tašky a jeden betonovou dlažbu. O současné situaci na trhu hovoříme s jednatelem Vlastimilem Cechem, který zodpovídá za výrobu ve všech závodech Wienerberger v rámci České republiky. 

Jaká byla vaše loňská sezóna? Neustále se mluvilo o nedostatku stavebního materiálu a výrobci údajně nestíhali.

Rok 2022 přinesl nečekané množství požadavků na stavební materiály. Levné hypotéky a zdražování bytů vedlo k tomu, že lidé měli motivaci k výstavbě rodinných domů ve svém vlastnictví. V současné době se situace mění, hypotéky zdražují, takže cítíme, že dochází k poklesu poptávky. My jsme to už někdy na přelomu srpna a září minulého roku predikovali a aktivně jsme jednali s našimi partnery o projektování budoucích investičních akcí s našimi materiály, aby letošní propad odbytu nebyl zásadní. Nebavíme se o drastickém poklesu, protože loňský rok byl velmi dobrý a letos se vracíme na naše klasické kapacity. I přes očekávaný pokles odbytu zachováváme stejnou zaměstnanost, a dokonce jsme byli schopní zvýšit mzdy zaměstnanců.

Tématem dne jsou stále ceny energií, jaká je současná reálná situace?

Růst cen energií postihl všechny. U nás je to umocněno specifickou náročností výroby, takže se nám ceny energií okamžitě promítají do cen výrobků. V průběhu loňského roku jsme byli nuceni několikrát zdražit, abychom strmý nárůst cen za energie dokázali zvládnout. Pro nás je dobré, že jsme součástí korporátu, kde se energie řeší centrálním nákupem. Společnost Wienerberger spotřebovává ve velkém zemní plyn a vzhledem k dění na Ukrajině jsme přistoupili k variantnímu řešení a pro případ výpadku dodávek plynu jsme postavili ve vybraných strategických závodech zásobníky LNG. V průběhu celého roku jsme také velmi aktivně pracovali s takzvaným energy managementem. Na základě získaných a dostupných dat z našich zařízení jsme nastavovali procesy a upravovali parametry zařízení tak, abychom dosahovali nižší spotřeby jak plynu, tak elektřiny.

Vás se tedy v podstatě nedotklo, že vstoupilo v platnost embargo na dovoz ruského plynu?

Tím, že máme spotřebu počítanou podle jednotlivých závodů, můžeme rozhodnout, který závod v případě nedodávky plynu odstavíme, a přesměrujeme příděl od státu do strategických fabrik, které bychom nechali v provozu, a byli tak schopní vyrábět. Tanky na LNG pomáhají udržet provoz i při stoprocentním výpadku plynu, ale zase musíme řešit logistiku zkapalněného plynu z přístavů, kde jsou většinou terminály umístěny.

Letos máte ovšem naplánovány odstávky, i když bude plynu dostatek.

Musíme si uvědomit, že fabrika pracuje dvacet čtyři hodin tři sta šedesát pět dní v roce. Jde o kontinuální, plně automatizovanou výrobu, proto jsou odstávky nutné, abychom veškeré technologie a zařízení drželi v odpovídající kondici. Během plánované odstávky vylepšujeme zařízení, instalujeme nové technologie nebo zlepšujeme výrobní procesy, což jinak realizovat nejde. Proto odstávky plánujeme v dlouhodobějším horizontu.

Chystáte pro stavaře nějaké novinky?

Produktové oddělení neustále přichází s inovacemi, co se týče třeba plnicích materiálů, ale za zmínku určitě stojí, že bychom v roce 2023 chtěli jít do oblasti robotického zdění. Na konci roku už bychom měli mít plně funkční instalace u našich významných partnerů.

Myslíte zdění bez dotyku lidské ruky?

Úplně bez lidí to nepůjde, cihly se musejí robotu nějakým způsobem dopravit, potom jsou tam lidé, kteří kontrolují správné nastavení a programování. Nicméně je to významný pomocník třeba v případě nedostatku kvalifikované pracovní síly. Víme, jak vypadá trh práce, a tohle je jedna z možností, jak se s tím v budoucnu vypořádat.

V rámci vývoje spolupracujete s vysokými školami, jde o lokální spolupráci?

Ano, je to vyloženě v rámci České republiky, protože každý trh má svá specifika. Dokážeme vyhodnotit, co potřebuje český zákazník, český trh, a na základě toho jsme potom schopní přesně definovat požadavky na vývoj nebo na nové spolupráce s vysokými školami. Nemusí to přitom nutně být vztaženo k produktu, ale třeba i k procesu, máme hodně silný tým procesního řízení, protože máme plnou automatizaci, robotizaci, takže s vysokými školami řešíme i otázku průmyslu 4.0, digitalizaci procesu a podobně.

Hojně skloňovaná je i otázka udržitelnosti a snižování ekologické zátěže. Řešíte v rámci koncernu i toto?

To je velké téma dané i tím, že mateřská společnost je rakouská. Tam je zelená cesta hodně propagována a hodně se na ni tlačí. Ale i v rámci České republiky už vnímáme, že mladší generace se ptají, jak moc během výroby škodíme, jaké máme emise a podobně. Z centrály máme nastaven projekt ESG (environmental, social, governance, tedy vliv firmy na životní prostředí, společnost a způsob jejího vedení, pozn. redakce), nicméně každá země v rámci korporátu k němu přistupuje podle lokálních možností a podmínek. V rámci ESG máme program dekarbonizace čili snižování uhlíkové stopy procesu výroby stavebních materiálů, to znamená využití technologií alternativních zdrojů – instalujeme fotovoltaické zařízení na střechy našich závodů, v současné době už máme podepsánu smlouvu na instalaci na třech výrobních závodech v rámci České republiky. V sociální oblasti pomáháme různým nadacím, realizujeme projekt Dobrý soused, v jehož rámci podporujeme obce nebo města v okolí daného výrobního závodu, kupujeme pro ně různé vybavení, pomáháme s rekonstrukcí dětských hřišť a podobně. V místě výrobních závodů ještě řešíme biodiverzitu a jsme hodně aktivní i v rámci rekultivace těžebních prostor, takže mnohdy po sobě necháme krajinu hezčí, než byla původně.